Winkelwagen

Common-rail injectoren testen

Common-rail systemen hebben tientaljaren geleden hun intrede gemaakt en de traditionele systemen zo als wij die bij de diesel gewend waren in rap tempo vervangen.

Kortom de diesel is elektronisch geworden. Op zich biedt dit veel voordelen op gebied van milieu en rij-eigenschappen. Ook op het gebied van diagnose vereist dit een geheel andere aanpak dan bij een mechanisch geregeld systeem.

Een beetje draaien en stellen is afgelopen. Deze systemen laten zich niet meer positief beinvloeden door een schroeven-draaier en een nijptang. Het motormanagement regelt het hele zaakje maar controleert ook alle functies en kan dus fouten herkennen en kenbaar maken via een lampje in het dashbord. Meestal als het lampje aangaat is er een duidelijke storing en deze is dan vaak relatief eenvoudig te vinden want het motormanagement heeft een fout herkend en opgeslagen in het geheugen, dus uitlezen, storing herstellen en klaar.

   

Bij een diagnose zullen we onderscheid moeten maken in een aantal zaken, namelijk is het elektrisch (bedrading), mechanisch (motor mechaniek) of hydraulisch (inwendige lekkage).


Het zal echter niet de eerste keer zijn dat een auto wordt aangeboden waarvan de motorcomputer al is vervangen, en na diagnose blijkt dat de motor mechanisch defect is. Of dat er verkeerde componenten zijn gebruikt bij een eerdere poging op het euvel te verhelpen. Jawel euvel verholpen en opeens treed er een heel andere storing op.

Kortom meten is weten. Een aantal componenten laat zich vrij gemakkelijk op het voertuig testen en beoordelen, en is ook met uitlees apparatuur snel te beoordelen of het werkt of niet. Kijk, een computer (motor-stuurapparaat) is een vrij dom ding dat meet ingaande signalen rekent hiermee volgens een vast gelegd kenveld en gaat dan iets aansturen of bedienen. Dit bedienen veroorzaakt weer iets aan een ingaand signaal en de computer doet hier weer iets mee en de kring is rond. De computer weet niet beter dan dat als deze iets aanstuurt met een bepaald signaal zal er het berekende gebeuren. Door lekkage of slijtage kan er in werkelijkheid bijvoorbeeld veel minder worden ingespoten dan de bedoeling was, dus verlies in trekkracht. Na een luchtmassameter, hogedrukpomp, drukregelventiel enz. toch de injectoren maar laten testen en jawel te weinig opbrengst aan de verstuiver.


Ook op het gebied van test apparatuur hebben zich afgelopen jaren sterke ontwikkeling door gemaakt. Waar we een aantal jaren nog konden volstaan met relatief simpele aparatuur. Heeft zich dit ook ontwikkeld in machines waar we werkelijk alles kunnen meten en drukken tussen 250 en 2500 bar geen uitzondering meer zijn. Hierdoor kunt u in het artikel over revisie van commonrail injectoren meer lezen. Echter blijft dat een betrouwbare test belangrijk om en goede diagnose te stellen en eventuele defecten aan het licht te brengen. Dit vertaalt zich voor u overbodig vervangen van dure onderdelen.